Det blir allt mer populärt att installera solceller, något som inte bara beror på det faktum att vi idag försöker värna om miljön för att på något sätt ge tillbaka för de miljöförstöringar vi faktiskt redan åstadkommit. Solceller är en klimatsmart och miljövänlig investering som även gör gott för dina elkostnader, din energiförbrukning, ditt hushåll och din plånbok. Med andra ord är det inte så konstigt att allt fler väljer att installera solceller i Skellefteå, för att bara ta ett exempel. Jag menar, vem vill inte vara en miljöhjälte och spara in på sina kostnader samtidigt!? Innan man installerar solceller finns det dock en del saker som kan vara bra att veta om, och det är inte helt ovanligt att man har en del frågor om just solcellerna. Just därför har vi satt ihop en övergripande men kortfattad nybörjarguide som förhoppningsvis ger dig svar på det mest nödvändiga frågorna!
Solcellsguiden
Nedan svarar vi lite kort på de allra vanligaste frågorna som både företag och privatpersoner kan ställa sig när det kommer till solceller.
- Vad är solceller gjorda av?
Det finns en del olika typer av solceller och solpaneler, vilket i sig innebär att uppbyggnaden och materialet kan variera. De allra vanligaste solcellerna är kiselbaserade, medan vissa andra varianter som många ofta också väljer är av glas och aluminium. En lite mer komplex och storlekskrävande solcellsmodell är de som är av tunnfilmstekning. - Passar mitt tak för solceller?
En av de allra viktigaste sakerna som man kollar på innan installation av solceller i Skellefteå eller någon annan stad är huruvida taket passar för just solpanelerna. Något som många faktiskt inte vet om är att de allra flesta taken gör sig bra med solceller, och egentligen är storleken eller ytan inte det som är mest avgörande.Det är alltså inte nödvändigt att du har ett jättestort tak på en helt öppen yta som vetter i precis rätt riktning mot solen och har den exakta lutningen, utan även mindre tak, tak som skuggas under vissa tider och tak som inte pekar direkt mot solen kan också funka väldigt bra med solceller. - Måste solen skina för att solcellerna ska fungera?
Även den här frågan är en fråga som ofta ställs av de som är intresserade av att installera solceller, där man också ofta tror att solen måste skina för att elproduktionen ska fortgå.Men svaret är faktiskt nej, solcellerna arbetar för att producera förnybar energi under samtliga timmar av dygnet som är ljusa. Såklart produceras mer el ju mer och ju starkare solen lyser, men även under molniga dagar fortsätter produktionen trots att den då är något lägre. - Måste jag söka bygglov för solceller?
Det här kan variera lite beroende på vilken typ av solceller som ska installeras, var de ska placeras, hur stor yta det gäller, om taket måste läggas om, samt om solcellerna kan störa någon annan. Vanligtvis behöver du däremot inte söka bygglov för att installera solceller i Skellefteå eller motsvarande stad, men det kan vara bra att kolla upp det för säkerhets skull. - Fungerar solceller i svala klimat som Sveriges?
Det är många som antar att vårt kalla och bitande klimat här i Sverige inte är något för installation av solceller, och att det krävs att man bor i ett soligt och varmt land för att det ska vara lönsamt.Men faktum är att solceller fungerar precis lika bra i ett nordligt och kallt land som Sverige, och till och med även under vintern. Solcellerna trivs inte så bra i allt för varma temperaturer, och blir det för varmt kan de inte producera lika mycket el. De trivs alltså bättre i svalare klimat, och så länge det finns solinstrålning funkar de perfekt! - Solceller under vintertid?
Det må låta konstigt, men solceller är faktiskt än mer effektiva under vintertid. Ju lägre utomhustemperaturen är desto bättre fungerar solcellerna, vilket ju betyder att Sveriges kyliga klimat med vinter är perfekt. Dock får man också komma ihåg att det inte är sol lika ofta och att dagarna är kortare, men när det väl gäller så jobbar de på högvarv.